Cirkelliefde, een heidens e-magazine

Cirkelliefde is een online-magazine over onderwerpen die heidenen en paganisten aanspreken. Echt een mooi blad❤️🔥! Cirkelliefde is bijna een boek ipv een magazine. Het thema van deze editie is Samhain. De Stam van de Vos mocht een artikel schrijven over dit seizoen. Check het hier met kortingscode: SLUIERS (€7,- in plaats van €8.80)

Lees meer »

Uruz en de Nederlandse godin

Op deze foto zien jullie een uruzrund vrij rondgrazen in de Kennemer Duinen. De naam uruz is ontleend aan het oud-Noorse runenteken voor de klank u of oe. Sinds 2014 wordt deze rundsoort in Nederland gefokt in het kader van een programma om oerrunderen ‘terug te fokken’. Want deze oeros (bos primigenius primigenius) werd in onze streken zo rond het jaar 600 voor het laatst gezien. En de allerlaatste oeros stierf in het jaar 1627 in een Pools jachtreservaat, zo’n 50 km van Warschau.

Lees meer »

De reuzin van Hillegersberg Rotterdam

Oude verhalen over reuzen, legendes over godinnen, we hebben het allemaal in Nederland. En in onze huidige tijd gaat het niet alleen over geheimzinnige plekken in de natuur waar oude goden en wezens rondwaren. Want heuvels die in het verleden zijn opgeworpen, liggen nu midden in een druk gebied. Bijvoorbeeld in Hillegersberg-Schiebroek, dit dorp koestert een mysterieuze en mooie legende.

Lees meer »

De Wilde Jacht van Wodan/Donar

De Wilde jacht, het dodenleger in de lucht tijdens Joeltijd. Wat is toch dat spookachtige verschijnsel van een jagende horde die door de nachtelijke lucht raast? Dat verschijnsel dat al eeuwen wordt waargenomen en waar in mythes en legendes over wordt gesproken? De Wilde Jacht openbaart zich rondom de kortste dag van het jaar en rond de joeltijd, onze huidige kersttijd.

Lees meer »

Vrouw Holle wie kent haar niet?

Terwijl de gids enthousiast over Vrouw Holle vertelde, bleef ik gefascineerd in de waterput staren. Ik was daar als klein meisje tijdens een schoolreisje samen met mijn klasgenootjes. En ik wist zeker dat Vrouw Holle daar woonde en ik zou haar vast ontmoeten. De kinderstemmen vervaagden naar de achtergrond en haar aanwezigheid werd steeds duidelijker in de geheimzinnige diepte van het water. De mossige wand van de put rook vochtig. Ik stond daar en ik merkte niet dat mijn klasgenootjes alweer weg waren gerend. De stem van de juf die mij kwam halen verbrak het moment. Maar de betovering bleef.

Lees meer »

Freya de godin van sensuele vrouwelijkheid

Voel je weleens bewust de zon op je huid? En ruikt het voorjaar naar regen en de herfst naar bladeren? Freya is de Germaanse godin van de sensuele vrouwelijkheid, van liefde en van vruchtbaarheid. De godin van onze voorouders, die verbonden is met onze wortels en de kracht van de natuur.

Lees meer »

Witte Wieven, spoken of wetende vrouwen?

Rondom grafheuvels...in het bos, op een onverwachts paadje, waar je uitkijkt in de mist.Waar nevelflarden bewegen en je geest in de war raakt.Dansen ze, of spinnen ze?Draden van leven of draden van dood?Wie zal het zeggen? Wie zal het weten?De Witte Wieven van het Saksenland.Dirkje

Lees meer »

Voorjaarsbericht

De westenwind waait,door de kale kruinen,maar meldt ons nieuw leven,dat alom ontwaakt.Nóg heerst hier de winter,maar nu als een vrome vorst,mild, om wijs te wijken,voor een prille voorjaarsdag.

Lees meer »

Heidense maandfeesten: November

In het West Germaanse taalgebied en in het bijzonder die van het Nederlands, Fries, Duits en Engels, vierde men vanaf de Heidense Era tot na de kerstening heidense maandfeesten of volksfeesten. Van deze feesten beweert men dat ze heidense wortels hebben.

Lees meer »

Galdr, het gebruik van je stem in spirituele oefening

Het spiritueel gebruik maken van de menselijke stem bestaat al sinds jaar en dag en is een wereldwijd fenomeen. Ook in onze eigen voorchristelijke Europese spiritualiteit is dit een beproefde techniek. Er is ook een Oudnoors woord voor, namelijk ‘galdr’. Het woord Galdr kan vertaald worden als toverlied, gezang of bezwering.

Lees meer »

Nehalennia in het Rijksmuseum van Oudheden

Op ons Youtube kanaal ‘Tribe of the Fox’ berichten Dirkje en ik regelmatig over onze heidense uitjes. Vrijwel altijd is dit in de natuur en bezoeken we grafheuvels en andere historische plaatsen. Deze keer hebben we voor een museumbezoek gekozen en wel het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Het Rijksmuseum van Oudeheden in Leiden

Lees meer »

Een heidens mooi gedicht

Hebben jullie dat nou ook? Dat als je een keertje tijdens een stil moment... met een boek in een hoekje (in angello cum libello) knus weggekropen zit, en al bladerend een gedicht tegenkomt, waardoor je dromerig voor je uit fluistert: ‘aaahh…, wat is dít een heidens mooi gedicht!’. Welnu zo’n moment van verrukking beleefde ik onlangs toen ik het gedicht las van Adwaita.

Lees meer »

Heksenvervolgingen in Schiedam

Wie vandaag de dag op een mooie zonnige dag de Grote Markt in Schiedam bezoekt ziet een fraai eeuwenoud Stadhuisje, pittoreske huisjes rond het plein en volle terrasjes. Het is daarom bijna niet te geloven dat hier in de 16e eeuw gruwelijke heksenvervolgingen plaats vonden. Tussen 1556 en 1593, het jaar waarin in Holland de heksenvervolgingen werden afgeschaft, was Schiedam berucht om zijn heksenjachten. De heksenjacht begint Vóór 1556 waren er ook al heksenprocessen in Schiedam, bijvoorbeeld het proces tegen Marye Heinen in 1541. Deze ongeveer 20 jarige vrouw werd gearresteerd maar vocht haar arrestatie aan bij het Hof van Holland en won de zaak. Helaas voor Marye werd ze in 1556 weer gearresteerd. Samen met 2 andere dames, hun namen zijn Griete Dircken en Trijn Jansdochter, werd ze schuldig bevonden. Marye, Griete en Trijn werden levend verbrand voor het stadhuis.

Lees meer »

Hella en Helheim

Een schaduwzijde is een kant van iets, of van jezelf, die je liever niet ziet of laat zien. Het komt veel voor dat 'spirituele' mensen of organisaties angst hebben voor schaduwzijden, want alles moet natuurlijk altijd leuk en lief zijn. Het andere uiterste zijn mensen of organisaties die hun donkere kant volledig uitleven. Het is voor heidenen daarom heel belangrijk om de schaduwzijde van dingen onder ogen te komen. Een goed voorbeeld is de dood. Leven en dood zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en daarom kijken we in dit artikel naar het dodenrijk en haar heerseres, de godin Hella (ook wel Hel genoemd).

Lees meer »