Heidendom, hekserij en runen

Een heks werd vroeger gezien als een wijze vrouw of man. Hekserij en runen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het woord heks komt van het Middel Nederlandse woord Haghetisse. Dit woord betekent heggenrijdster. Als heggenrijdster beweeg je op de grens van de zichtbare en de onzichtbare wereld. In Scandinavië wordt voor de vrouwelijke variant het woord Völva gebruikt.

De heks is een stafdrager, een magische man of vrouw die zich bezig houdt met de voorchristelijke spirituele traditie van Noordwest Europa. Zij droegen zorg voor het welzijn van de stam op fysiek, mentaal en spiritueel niveau. Zij gaven om de mensen, dieren, planten en bomen. Deze spiritualiteit zien wij als een positieve en boeiende levenshouding. Religie en regels zeggen ons dus niet veel 🙂 We houden ons wel aan bepaalde principes. Eén daarvan is respect voor de natuur en elkaar en vrijheid van denken en doen.

Seidr

Binnen de hekserij wordt o.a. gewerkt met Seidr (kort gezegd het sjamanisme van Noordwest Europa), heling, helder zien door middel van trancereizen en contact met de wijsheid van de onderwereld.

De man of vrouw die ziet en weet, die zich bezig houdt met traditionele zang, trance, volksverhalen, gedichten en geneeskrachtige kruiden om te zorgen voor gezondheid en balans.

Freya

De godin Freya van wie bekend is dat ze de Seidr bracht, wordt net als de heks ook vaak in verband gebracht met katten. Voor mij is hekserij dan ook gelinkt aan o.a. Freya. Zover bekend is, vervulde de heks geen priesterrol. De Völva of heks had vaak een grote autoriteit binnen invloedrijke families, ze reisde vaak rond en werd vergezeld door helpers. We werken zelf niet met priester en hogepriesteressentitels.

De Runen

Ook de runen werden door de heggenrijdsters, heksen en völva’s gebruikt. De runen werden door Odin (de Scandinavische benaming van Wodan) ontvangen nadat hij zichzelf vrijwillig 9 nachten aan de levensboom hing. Hij bracht hiermee een groot offer.

Voor mij zijn de runen geheime symbolen die natuurlijke energieën representeren. Er wordt veel zinnigs maar ook veel onzinnigs over de runen geschreven. Binnen de New Age worden ze bijvoorbeeld door middel van het trekken van kaartjes als snelle toekomstvoorspellers gebruikt. Dat is een mooie manier om mee te werken. Daarnaast zijn ze veel meer dan dat.

Het doorgronden van runentekens kan jaren duren en dan nog is hun kracht een mysterie. Het zijn spiegels, het zijn helpers en het zijn poorten. Mits met diep respect gebruikt kunnen ze je helpen op je magische pad.

We hebben eerbied voor de natuur, de runen en we houden van ons land, onze bodem. We voeren rituelen en we onderhouden contact met onze goden en voorouders.

De Stam van de Vos deelt op deze site zoveel mogelijk over dit boeiende en magische pad met jou!

Blijf ook op de hoogte van onze workshops.