Nehalennia in het Rijksmuseum van Oudheden

Op ons Youtube kanaal ‘Tribe of the Fox’ berichten Dirkje en ik regelmatig over onze heidense uitjes. Vrijwel altijd is dit in de natuur en bezoeken we grafheuvels en andere historische plaatsen. Deze keer hebben we voor een museumbezoek gekozen en wel het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Het Rijksmuseum van Oudeheden in Leiden

Het Rijksmuseum van Oudheden, RMO, is gevestigd midden in de oude universiteitsstad Leiden en ligt vlak bij het Centraal Station. Het historische gebouw waarin het RMO is gevestigd is enorm en dat moet ook wel gezien de enorme collectie. Het is dan ook aan te raden om gericht op je doel af te gaan. Hoe groot is dit museum? Zo groot dat er een enorme Egyptische tempel in de hal staat! Maar de Stam van de Vos kwam niet voor de Egyptische verzameling en ook niet voor de Griekse en Romeinse verzameling (hoewel we die natuurlijk wel hebben bekeken).

We wilden vooral de verzameling altaren van de godin Nehalennia zien. Nehalennia heeft namelijk een speciaal plekje in ons hart. En wat waren de altaren mooi te zien! Ze hadden een mooie eigen plek op de bovenste verdieping van het museum en we konden de altaren van heel dichtbij bekijken. Heel bijzonder om zo in contact met de geschiedenis te staan. Ons enthousiasme was dan ook enorm.

Nehalennia altaren

Er waren niet alleen altaren met een zittende (tronende) godin Nehalennia maar er was ook een altaar met een drievoudige Nehalennia. Drievoudige godinnen zijn een heel oud Europees thema. We bekeken ook een standbeeld van Nehalennia. Wat extra leuk was voor ons was dat was de thematentoonstelling over Doggerland. Wat nu de Noordzee is was duizenden jaren geleden land. En wat voor land! Een land bewoond door Neanderthalers (later ook bewoond door moderne mensen) en dieren als mammoeten, oerossen, reuzenherten en sabeltandkatten.

Doggerland en archeologie van Nederland

Archeologen hebben veel werktuigen van Neanderthalers gevonden en ook veel resten van dieren en deze stonden tentoongesteld op deze thematentoonstelling. Een mooie animatie op een groot scherm liet het verhaal van Doggerland zien. Tot de vaste tentoonstellingen behoort de archeologie van Nederland. Deze tentoonstelling neemt je terug in de tijd. Van de moderne tijd naar de middeleeuwen en verder terug naar de Romeinse tijd, de IJzertijd, Bronstijd en de Steentijd. Ongelofelijk om vuistbijlen te zien van 300.000 jaar oud! Wat zowel Dirkje en mij erg fascineerde waren de kunstzinnige voorwerpen uit de vroege middeleeuwen. Het vakmanschap waarmee deze verfijnde voorwerpen zijn gemaakt was enorm. Hoe kunnen we deze tijd ook wel aanduiden als ‘Donkere Middeleeuwen’?

Op deze afdeling hebben we heel wat tijd doorgebracht. Als je dit museum zelf ook wilt bezoeken kijk dan even op de website www.rmo.nl voor meer informatie.

Veel plezier als je gaat!

Volg ons op Telegram: https://t.me/tribeofthefox
Bezoek ons Youtube kanaal