Vrouw Holle wie kent haar niet?

Terwijl de gids enthousiast over Vrouw Holle vertelde, bleef ik gefascineerd in de waterput staren. Ik was daar als klein meisje tijdens een schoolreisje samen met mijn klasgenootjes. En ik wist zeker dat Vrouw Holle daar woonde en ik zou haar vast ontmoeten. De kinderstemmen vervaagden naar de achtergrond en haar aanwezigheid werd steeds duidelijker in de geheimzinnige diepte van het water. De mossige wand van de put rook vochtig. Ik stond daar en ik merkte niet dat mijn klasgenootjes alweer weg waren gerend. De stem van de juf die mij kwam halen verbrak het moment. Maar de betovering bleef.

Vrouw Holle en midwinter

Want nu, jaren later valt alles op zijn plek. Vrouw Holle zit in mijn DNA. Ik ben met haar verbonden, elk jaar rond de herfst kwam ze in mijn bewustzijn, nu lijkt ze niet van mijn zijde te wijken. Voor mij is het alsof ze in het land van de levenden is en ook in het land van de doden. En dat klopt met de tijd van het jaar waarin ze wat prominenter opduikt, namelijk het najaar en de midwinter. De stille tijd in het seizoen van overgang van leven naar dood en dan weer van donker naar licht.

Vrouw Holle wie kent haar niet?

Vrouw Holle, wie kent haar niet uit het sprookje van Grimm. Maar ze is veel meer dan de vrouw uit het sprookje. Ze is al eeuwen lang een goddelijk wezen in de godenwereld van West Europa. Ze is onder verschillende namen bekend, o.a. Perchta, Holda en Frigga en in Nederland bestaan er verbanden met de Witte Wieven. Eén kant van haar gezicht is oogverblindend mooi en de andere kant van haar gezicht is oud, bijna een kil doodshoofd. Veelzijdig als ze is, is ze de witte vrouwe en ook de zwarte grootmoeder Ik vind haar interessant omdat ze donker en licht vertegenwoordigt. Vriendelijk en liefdevol, maar ook hard en duidelijk. Ze is een doodsgodin en voor mij is ze onlosmakelijke verbonden met godin en reuzin Hella van Helheim.

Vrouw Holle hoedster van zielen

Vrouw Holle is de hoedster van de zielen die na de dood zijn overgegaan, ze helpt in het opmaken van de balans. Ook begeleidt ze je in de onderwereld. Zie ook hier het sprookje. De stiefdochter kwam via de put in de onderwereld terecht, waar ze haar transformatie doormaakte toen ze bedekt met goud de poort weer uitliep. De onderwereld werd overigens pas tijdens de christelijke tijd aangewezen als de hel zoals deze nu bekend is. In het Germaans Heidendom is de onderwereld, de hel, een neutrale plaats van groei en kennis. Een plaats waar alles wat bestaat welkom is.

Wijze grootmoeder en jonge beschermvrouwe

Vrouw Holle is een wijze grootmoeder en jonge beschermvrouwe van alles wat te maken heeft met het spinnen en weven. En hier ligt gelijk de connectie naar de 3 oermoeders die zich o.a. bezighouden met het spinnen, schikken en snijden van de draden van 'wat was', 'wat is' en 'wat wordt'. Vrouw Holle draagt een sikkelvormig mes, waarmee ze oude zielenconnecties los snijdt van alles "wat was" en wat mag gaan. Vrouw Holle kan hulp geven bij het loslaten van oude energie. Zodat nieuwe dingen geweven kunnen worden.

Ook is ze de koningin van de alven en kabouters en aanvoerster van de Wilde Jacht. Vrouw Holle woont in (graf)heuvels, waterputten, hunebedden en kuilen. Net zoals de Witte Wieven die antwoord geven over leven en dood. Je kunt haar ontmoeten via deze plekken. Dit hoeven niet perse echte plaatsen te zijn want deze onstoffelijke plekken kun je bereiken via je geest Misschien vind jij je eigen waterput... als je wilt.