Nederlandse goden en godinnen

Nederlandse Goden en godinnen

Het Germaanse pantheon is zeer uitgebreid en kent honderden goden en godinnen. Sommige van hen zijn heel bekend zoals Wodan/Odin, Tiwaz/Tyr, Freya, Donar/Thor en naar deze goden en godinnen zijn zelfs onze dagen van de week genoemd. Anderen zijn meer regionaal zoals de Nederlandse godinnen Nehalennia en Baduhenna en weer andere goden en godinnen zijn alleen nog maar van naam bekend.

Wat zijn goden en godinnen?

Goden en godinnen zijn zowel archetypen die voortkomen uit het bewustzijn van een stam of volk alsmede realiteiten. Goden en volken zijn daarom nauw met elkaar verbonden. Binnen een stam of volk zijn er veel individuen met verschillende voorkeuren en daarom zijn er binnen een pantheon zoveel verschillende goden en godinnen.

Heidense Inspiratie uit de Lage Landen

Sommige mensen houden van de levensenergie van Freya en Freyer, terwijl andere mensen meer van de energie van doodsgodinnen als Hella en Vrouw Holle (de tussenwereld) houden. De dichters onder ons vinden inspiratie bij Wodan die ook al vroeg in Nederland werd verëert en de krijgers onder ons vinden vaak inspiratie bij Tiwaz. De heidense goden en godinnen zijn heel veelzijdig en dat maakt het bestuderen van hen zeer interessant.

De Stam van de Vos presenteert hier een aantal Nederlandse goden en godinnen, uit ons deel van Europa.