
Wat is Saitha?
Misschien heb je, als je ons volgt, dit woord weleens voorbij zien komen. Maar wat betekent Saitha? Wij pogen met onze Stam van de Vos zoveel mogelijk bewuste keuzes te maken, die in lijn liggen met de taal die geworteld is in de Lage Landen. De term Saitha kun je zien als onze inheemse variant van het meer bekende woord Seidr. Dat is de magische en hedendaags populaire beoefening afkomstig uit Scandinavische landen.
Waarom deze herintroductie?
Met de herintroductie van Saitha grijpen we terug op de 3 oermoedergodinnen, de Matronen. Deze figuren waren in ons taalgebied erg bekend en geliefd. Zowel voor mannen als vrouwen.
De term Matronae Saithamiae (of Saitchamiae) als mogelijke "moeders van magie" raakte ons meteen.
Daarnaast is het archeologische en epigrafische bewijs voor het vereren van de Matronen in West-Germaanse en Gallische gebieden rond het Rijnland overduidelijk. Deze 3 oermoedergodinnen worden geassocieerd met vruchtbaarheid, bescherming, voorouderverering en magie. Ze zijn vaak plaatselijk verbonden aan moerassen, bossen en rivieren. Soms gericht op kinderen of op de onderwereld.
Saitha in de praktijk
Saitha is dus een magische en spirituele praktijk uit de Lage Landen, geïnspireerd op de Matronae Saithamiae, de "moeders van magie". We werken met trance, natuurkrachten, voorouders en oude wijsheid, die geworteld is in ons Germaanse taalgebied. Ook is het voor ons essentieel om het mannelijke en het vrouwelijke te eren in evenwicht te hebben.
Inheems Heidendom van eigen bodem
In tegenstelling tot het Noordse Seidr, sluit Saitha volgens ons meer aan bij het Inheems Heidendom van onze eigen bodem. Dit is toegankelijk voor zowel mannen als vrouwen. Dat het alleen voor vrouwen zou zijn is volgens ons klink klare onzin, maar daar volgt een ander artikel over. Het is een levende beoefening waarin we de band met het land, de geestenwereld en onze diepe intuïtie herstellen.
We doen ons best om zorgvuldig en respectvol termen te herinterpreteren, zodat we ook nu in onze tijd Saitha kunnen verkennen als:
-
een eerherstel van onze vergeten Inheemse traditie als ons erfgoed,
-
een lokale spiritualiteit die ons opnieuw verbindt met onze voorouders
- een herontdekking van je eigen plek en de connectie met de natuurwezens
-
én als alternatief voor termen die vaak uit Noordse of Keltische tradities komen, maar hier niet oorspronkelijk vandaan komen.
Saitha, Vrouw Holle en de Witte Wieven
In deze tijd zijn veel mensen op zoek naar echtheid en zingeving. Naast de term Saitha, brengen we de herbeleving terug van voorbeeld o.a. Vrouw Holle, Wodan, Donar en de Witte Wieven. Want deze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit doen we door het te onderzoeken en te ervaren door o.a. oude verhalenwijsheid en verbinding met ons zelf en de natuur.
In verbinding met ons zelf
En ja, zorgvuldig bekijken we of dingen kloppen met onderzochte kennis, dat vinden we belangrijk. Maar daarnaast merk ik vaak dat ik kan voelen of iets klikt of klopt. Soms kom ik een term tegen of een lichte gewaarwording, die me ontspant. Gelijk voel ik dan een connectie in mijn lijf naar eigenheid en echtheid. Dat kan zomaar gebeuren als ik iets lees, of als ik stil ga zitten ergens in de natuur. Soms voelt het als fluisteringen in de wind waar ik naar luister. (ja echt probeer maar eens, aandachtig luisteren naar de wind werkt meditatief of tranceverwekkend) De verbinding met mij zelf is iets wat me rust en vertrouwen geeft.
Toverzang
Ook de term Toverzang als Inheemse variant van Noordse Galdr, voelde vrolijk en vrij aan voor ons. Want hiermee herbeleven we diepgewortelde inheemse spiritualiteit. Het gebruik van stem en klank is natuurlijk wel bekend in oosterse tradities. Maar in ons taalgebied is dit helaas te lang onderbelicht gebleven, terwijl het wel degelijk een enorme wijsheid en gevoelswaarde gaf aan onze voorouders.
Word je geroepen?
Saitha roept ons op om wakker te worden in onze eigen bodem. Om de kracht en magie die hier altijd heeft geleefd opnieuw te eren. Het is dus geen stoffig museumstuk, maar een thuiskomen in onszelf, in onze eigen tradities. We vinden betekenis in de taal van onze vooroudersen in de stem van de bodem waarop je leeft. Het is allemaal niet nieuw natuurlijk, maar het is tijd om dit pad opnieuw te ontdekken en te bewandelen.
Mocht je op de hoogte gehouden willen worden over onze activiteiten, laat dan je email achter op:
https://www.stamvandevos.nl/gratis
Hier kun je ook een magische reis naar je voorouders beluisteren als je wilt.
Je kunt ons ook volgen op Instagram, Facebook en Youtube
(dit artikel is door een mens geschreven en niet door a.i.)
Stam van de Vos
Reactie plaatsen
Reacties