Trance en krachtdier oefening

In bijna elke oude cultuur wordt gebruik gemaakt van trance. Door het gebruik van trance wordt het dagelijkse 'blabla' in je hoofd wat minder, zodat je toegang krijgt tot diepere informatie. Deze informatie komt uit je eigen intuïtie. Wat ook mogelijk is, is dat je contact maakt met de godenwereld. Nog een mogelijkheid is dat je tijdens deze trance en krachtdier (vanaf nu het geestesdier genoemd) oefening meer voelt en ziet van oude en verborgen wijsheden. Ook tijdens rituelen gebruik je trance, op die manier maak je contact met een andere laag en worden intenties stevig neergezet. Trance is iets heel natuurlijks, we ervaren allemaal weleens dat we dagdromen of wegdromen in een film, zodat we verder niet zoveel merken van de buitenwereld.

Trance binnen hekserij, het heidendom en het sjamanisme van de Lage Landen

Binnen de hekserij, het heidendom en het sjamanisme van de Lage landen kun je trance gebruiken om o.a. in contact te komen met:

 • Je geestesdier (of krachtdier)
 • De voorouders
 • De goden en godinnen
 • Het veld van het ritueel, de plek.
 • Natuurwezens en Runen.

Wat helpt je om in trance te komen?

De heidenen van Noordwest-Europa gebruikten dans, ratels (en soms drums, maar daar is weinig info over), zingen en het maken van herhalende klanken. Je kunt ook lang in een vlam staren, naar het stromende water kijken of luisteren naar het geluid van de wind door de bomen. Nogmaals, het doel van trance is om de dagelijkse gedachten in je hoofd wat rustiger te maken, zodat je open kunt gaan staan voor een diepere en oudere wijsheid.

Wat is belangrijk tijdens trance?

Wat ik altijd belangrijk vind is dat je rustig bent en ook echt aanwezig in je lijf. Als je veel emoties voelt of opgejaagd bent, dan is het geen goed moment om in trance te gaan. Het is belangrijk dat je je goed en stabiel voelt. Neem de tijd om te aarden en rustig te ademen. Als je nog nooit iets met trance hebt gedaan, dan raad ik je aan om niet uit je lichaam te gaan zweven, maar juist te aarden en te voelen met je lichaam. Juist je lichaam is een poort naar wijsheid.

Hoe te beginnen?

Een fijn begin is om eens contact te maken met de oer eigenschappen van je geestesdier. Kelten en Germanen verbonden vaak een dier aan hun stam. Door contact te maken met de ziel van het dier, kregen ze toegang tot de positieve eigenschappen van dit dier. Kies voor deze oefening een dier uit waar je je mee verbonden voelt. Of als je ervaring hebt, laat dan vanzelf een dier opkomen tijdens de trance.

Trance en geestesdier (krachtdier) oefening

 1. We beginnen simpel, je hoeft niet veel toeters en bellen te gebruiken. Of je nou in de natuur bent, of gewoon thuis, baken eerst de ruimte af, het is jouw heilige ruimte. Zorg dat je niet gestoord wordt.
 2. Het helpt om een altaartje te maken met bloemen of water, als je dit doet zorgt het voor een focus. Je kunt ook een kaars aansteken. Het gaat niet om hocus pocus en uiterlijk vertoon, het gaat erom dat jij je kunt focussen en de rust kunt vinden. Zorg dat je comfortabel gaat zitten.
 3. Gebruik hierboven genoemde manieren om in trance te komen. Je kunt herhalende klanken maken, je kunt drummen of ratelen. Je kunt ook in stilte mediteren of in de vlam staren.
 4. Neem de tijd zodat je je rustig en gefocust voelt. Stel je na een tijdje voor dat je je geestesdier. Kijk hoe dit dier beweegt, de vacht, de veren, de energie die het dier uitstraalt. Is het kracht? Is het vliegen, vrijheid? Is het rennen door het bos? Het kan van alles zijn, maar kijk naar de positieve eigenschappen van het dier waar je je toe aangetrokken voelt. Neem alle details zorgvuldig in je op.
 5. Dan stel je je voor dat jij al deze positieve eigenschappen bezit. Ben je zo soepel en beweeglijk als een slang? Zit je gezellig in een roedel met wolvenwelpen? Voel je de kracht en de brul van de beer? Voel die energie en voel hoe prettig het is dat jij deze eigenschappen nu ook toelaat in je lijf. Voel de kracht en de beweging, adem rustig door. Als je wilt kun je gaan bewegen, maar het hoeft niet.
 6. Dan stel je je voor dat het geestesdier verdwijnt en dat je lichaam weer rustig wordt. Adem even een paar keer bewust en ontspan.
 7. Dank als laatste je geestesdier met respect en laat het weer vrij. En het kan zo maar zijn dat je dit dier vaker gaat tegenkomen.