Animisme en natuurwezens

Het begrip 'animisme' komt uit het Latijn en betekent 'adem, geest, leven'. Een animistisch wereldbeeld betekent dat men alles, bomen, planten, stenen, rivieren en meren, als bezield en levend beschouwd. Dit is een zeer respektvol wereldbeeld en dit was het wereldbeeld van onze voorouders. Dit veranderde toen het christendom aan ons opgelegd werd en later werd met de verstedelijking van onze landen onze band met de natuur steeds minder. Dit betekent niet dat het animisme in de 21e eeuw verdwenen is. Voor ons Europeanen is het heel belangrijk om het animistische wereldbeeld weer terug te krijgen. Onze voorouders leefden in uitgestrekte bossen en deelden het land met talloze natuurwezens. Het was uitermate belangrijk om een goede band met deze natuurwezens te hebben, omdat zij grote invloed hadden op de vruchtbaarheid van de omgeving. Deze natuurwezens, zoals trollen, feeën, hulder en boomgeesten, waren de buren van de mensen.

Natuurwezens in de 21e eeuw?

Er zijn nog steeds natuurwezens, zelfs in stadsparken en heemtuinen. Natuurwezens zijn geen grofstoffelijke wezens zoals mensen en dieren maar fijnstoffelijke wezens. Om überhaupt contact met deze wezens te krijgen is het van belang om energetisch te voelen, 'intunen' in de omgeving. Uit je hoofd en je gedachtewereld en in je gevoel, net als bij meditatie. Meer kan ik hier niet over zeggen, want ik kan alleen voor mijzelf spreken. Maar willen natuurwezens wel contact met ons?

Respect voor natuurwezens

Deze vraag gaat eigenlijk 100% over respect, want natuurwezens hebben een karakter en een woonplaats en sommigen willen simpelweg met rust gelaten worden. Het is ook mogelijk dat een natuurwezen jou opmerkt als je regelmatig op een bepaalde plek wandelt of zit en contact met je legt. Ook in deze situatie is respect heel belangrijk. Je kunt langzaam een band opbouwen door zo nu en dan een offertje te brengen en dat kan een heel simpel iets zijn als een worteltje, een stukje banaan of water in je handpalm schenken. Op deze manier maak je op een leuke manier contact en je leert het natuurwezen stapje voor stapje een beetje beter kennen. Maar ook hier is het belang jezelf niet op te dringen.

Zelf op pad gaan

Het is gewoon mooi om open en meditatief te wandelen en de energie van een bepaalde plaats te voelen. Zelfs een klein parkje heeft verschillende plekken die heel anders aanvoelen. En als je relaxt bij een rivier gaat zitten en 'intuned' op de rivier... dan ontdek je misschien wel een godin.

Klik hier om een tekst te typen.