Hoe maak je een bindrune

Hoe maak je een bindrune

Het oude runenschrift maakt al sinds mensenheugenis deel uit van onze NoordwestEuropese cultuur. In het artikel 'De runen en Wodan' geeft de Stam van de Vos een introductie in de runen en vertellen we over de toepassingen van de runentekens. Eén van de dingen die je met runentekens kunt doen is een bindrune maken. Een bindrune is een combinatie van runen die samengevoegd zijn tot één runenteken. Op deze manier combineer je de betekenissen van de individuele runen, om zo een krachtige nieuwe rune te maken. Hoe gaat dit in zijn werk?

Een kleine waarschuwing

Laat ik vooropstellen dat ik niet zomaar een bindrune creëer want het is geen spelletje. Bindrunen zijn krachtige magische tekens die je helpen om een bepaald doel te verwezenlijken. Dat betekent niet dat je een bindrune maakt en dan achterover gaat zitten tot het doel bereikt is. Nee, onze voorouders, goden en godinnen verwachten inzet van ons als we een doel willen bereiken. Daarom moet je bindrunen zien als een hulpmiddel. En dan nog ben ik heel voorzichtig met het maken van een bindrune.

Aan de slag

De creatie van een bindrunen begint met het vaststellen van het doel van de bindrune. Waarvoor denk je een bindrune nodig te hebben? In dit artikel beschrijf ik hoe ik de Bindrune van de Stam van de Vos heb gemaakt. De Stam van de Vos is een project van mijn stamgenote Dirkje en ik, bedoeld om onze ervaringen op het gebied van hekserij, heidendom en sjamanisme van de Lage Landen te delen met mensen die daar meer van willen weten. Met deze kennis ging ik op zoek naar runen die van betekenis zijn voor datgene waar de Stam van de Vos voor staat. Hierbij keek ik niet alleen naar de bekende Futharkrunen maar ook naar de stamrunen die ik van Linda Wormhoudt heb geleerd. Sommige van de stamrunen staan in haar boek 'De Nevelvrouw' (ISBN 9789491557293) beschreven en andere staan niet in de boeken en daar vertel ik dus niets over. Voor het zoeken naar de juiste Futharkrunen gebruik ik 'Northern Mysteries & Magick' van Freya Aswynn (ISBN 9781567180473).

Zoeken en puzzelen

Nu begint het leukste gedeelte en dat is het zoeken naar de juiste runen. En aangezien iedere rune een diepzinnige betekenis heeft, meerdere betekenissen zelfs, is dat een hele zoektocht. Daar komt bij dat runentekens ook aan bepaalde goden en godinnen zijn verbonden, dat is ook iets om mee te nemen in je zoektocht. Maar als je de runen hebt gevonden die geschikt zijn voor je doel, dan moet je die nog samenvoegen tot één bindrune. Dat is een puzzel waarbij je je intuïtie nodig hebt, want je merkt vanzelf of het 'klopt' of niet.

Het resultaat

Het hart van de bindrune van de Stam van de Vos is Othala ᛟ. Deze rune bestaat op zijn beurt uit de runen Inguz ᛜ en Gebo ᚷ. Inguz is een rune die van de vruchtbaarheidsgod Freyer is een passende rune, want we willen dat ons project vrucht zal dragen. En we willen dat de Lage Landen vruchtbaar zullen zijn. Ooit heb ik een grote Inguzrune op de grond gemaakt en hier heb ik mediterend op en in gestaan. Het was zo overduidelijk dat deze rune van Freyer is en dat Freyer heel verbonden is met de aarde, met het land. Gebo staat voor het uitwisselen van geschenken en deze rune is van Wodan. Met behulp van de voorouders, natuurwezens, goden en godinnen, verwerft de Stam van de Vos kennis en dit is een geschenk aan ons. Wij geven dit geschenk weer door met onze website. En Othala? Ook Othala is van Wodan en staat voor erfgoed. De Stam van de Vos komt voort uit ons land, onze cultuur en ons volk. Dit is ons erfgoed en hier houden wij van. Wij hebben veel te danken aan ons land en ons volk.

Een andere belangrijke rune is de Yggdrasil rune en deze staat voor de wereldboom. Voor mij is de wereldboom symbool voor het fundament van de negen werelden. Wie reisde ook alweer door de negen werelden? Een oude man met een baard op een grijs paard! Nee, ik heb het hier niet over Sinterklaas maar over Wodan! Waar denk je dat Sinterklaas op gebaseerd is? De Stam van de Vos maakt graag reizen naar andere werelden dus deze rune is heel toepasselijk. De drie stippen onder de boom staan voor de Nornen, de drie Lotsgodinnen die ons lot weven en onder de Wereldboom leven volgens de mythologie. Deze rune is overigens een rune uit 'De Nevelvrouw' van Linda Wormhoudt.

De bindrune van de Stam van de Vos wordt bekroond door Anuz ᚨ. Het is heel toepasselijk dat juist deze rune onze bindrune bekroont, want Wodan is de oppergod, de sjamaan, de reiziger, de wijsheid zoeker en een bron van inspiratie. Wodan staat in hoog aanzien bij de Stam van de Vos.

Het ritueel

De passende runen zijn gevonden, het ontwerp is gemaakt, de juiste kleur is gekozen, de bindrune is getekend. Wat nu? Bindrunen zijn een vorm van magie en daarom is intentie heel belangrijk. Met behulp van een ritueel breng ik mijn intentie in de bindrune. Niet alleen is het maken van een bindrune leuk om te doen maar ook het bedenken van een ritueel is leuk. Bedenk welke goden, godinnen en helpers je om hulp vraagt en wat een geschikt offer is. Spreek ook duidelijk je intentie uit. Bedenk vooral zelf hoe je het ritueel vormgeeft, want het is iets heel persoonlijks.

De bindrune het eindresultaat

En zo kun je jouw eigen bindrune maken. Door dat te doen ervaar je de runen en leer je ze kennen. Een mooie ervaring.